Vasárnap meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún.
Beköszöntöttek a csillagfényes napok, a hangulatos, forralt boros esték a Hotel Caramell**** minden zeg-zugába, a titokzatos fekete cica otthonába.

Gouranga
teljes mértékben érzi a közelgő ünnep különleges hangulatát.
Repesve várja, hogy mi kerül idén az 5 méteres óriás karácsonyfa fa alá, a kosarába.

Gouranga kivette részét a karácsonyi dekorálásból (is).
Örült a díszeknek, a hatalmas mikulás virágoknak, a karácsonyi gömböknek, a színes fényfüzéreknek…

Mai üzenete az Adventi koszorúval kapcsolatos:

AZ ADVENTI KOSZORÚ TÖRTÉNETE
Az adventi koszorú története több mint másfél évszázados múltra tekint vissza.


Először egy német evangélikus lelkész Johann Heinrich Wichern készített adventi koszorút 1839-ben kifejezve a Megváltó születésének évfordulójára való várakozást. Az általa készített "szerkezet" fából készült és hasonlított egy kocsikerékhez, melyet csillárszerűen fel lehetett függeszteni. A lelkész, szentestét megelőző 23 nappal, minden egyes istentisztelet után meggyújtott egy gyertyát és a koszorúra helyezte azt.

Hétköznapokon és szombaton piros, míg vasárnaponként fehér gyertyát gyújtott. A szokás néhány évtized alatt elterjedt német földön a katolikus családok körében is, s később a II. világháború környékére egész Európában.

A koszorú alapanyaga, díszítése valamint a gyertyák száma és színe idő közben változott. Például a koszorú alapja fa helyett körbe kötött fenyőágak lettek és a gyertyák száma 24-ről 4-re csökkent.
Hagyományosan az adventi koszorút 3 lila és 1 rózsaszín gyertya díszíti; a lila szín a bűnbánatot, a rózsaszín pedig a bűnbocsánatot jelképezi.
Az adventi koszorú tehát Jézus születésének és a szeretet ünnepére való várakozást jelképezi.
A kör, mint alapforma jelenti magát a végtelent, tulajdonságánál fogva jelképezi az örökkévalóságot, a reményt, a megújulást, s a hitet.
Úgy tartják, hogy a kör egyben szimbóluma az örömnek és a felszabadultságnak is, szerkezetét tekintve pedig igen ünnepélyes forma.

Adventi koszorúval díszíteni otthonunkat igazi öröm, nem csak azért mert mutatós dísz, hanem azért is, mert a gyertyák vasárnapról vasárnapra való meggyújtása segít lelkileg felkészülni az év talán legszebb, legszentebb és legbensőségesebb ünnepére.

gouri.jpgDübörög a november, rövidek a nappalok.
A szabadidőnkben szívesen bújunk el a világ elől, akár egy welness szálloda kellemes medencéjében,
ahol vidáman csiklandozza testünket a jakuzzi mélyéről feltörő buborék rendeteg.

Ez a kényeztetés érezhető a bükfürdői Hotel Caramell**** hangulatos wellness részlegében, Gouranga otthonában.

Aki betér hozzánk novemberben is, a szürke hétköznapok elől, találkozhat a vendégsereg kikerekedett kedvencével, a fekete szerencsehozó macskával.

Ma 2011. november 16-a van.
Közzéteszem Nektek Gouranga mai üzenetét:
17:18- ig a Hold a Rák csillagjegyében halad.
Ma vegyünk cickafark forrázatával készült ülőfürdőt. Segít megelőzni az őszi nyavalyákat.

gouri2.jpg

Néhány babona a macskákról - és néhány tény...

Előre jelzi az időváltozást: Talán igaz, hiszen elég kifinomult, érzékeny állatról van szó, de ezt még nem sikerült tudományosan bebizonyítani. A népi megfigyelések szerint, ha a cica mellső mancsát a füle mögé húzza, esni fog az eső. Ha folyamatosan dorombol, rossz időt jelez. Ezeket hallottam, de ezek inkább babonák, mint valóság... Egy biztos: A macska - akár sok más állat - megérzi a földrengés vagy egy nagy vihar érkezését.

A fekete macska szerencsétlenséget hoz: Ez sem igaz! Az ókori Egyiptomban nagy tiszteletnek örvendett, mert a boldogság színe a fekete volt. A középkori keresztények viszont azzal vádolták, hogy a boszorkányok szövetségese, csak az a macska számíthatott kegyelemre, amelyiknek legalább egy kis fehér folt volt a nyakán. Ez a babonás múlt az oka annak, hogy ma már viszonylag kevés fekete macska él a Földön. Az Egyesült Államokban és Franciaországban a szerencsétlenség jelképének tekintik (sajnos, legtöbbször hazánkban is), míg pl. Belgiumban és Angliában a szerencse hordozója.

Zuhanáskor mindig a talpára esik: Pedig ez nem igaz! A zuhanó macska először a fejét emeli fel és megfeszíti, ezzel tudja irányítani a testét. A levegőben végrehajt egy komplett fordulatot, hogy ne háttal érjen földet. Ha a magasság nem elég nagy, akkor nincs ideje a fordulat végrehajtásához, ha viszont túl magasról zuhan le, akkor a becsapódáskor eltörhet az állkapcsa és a lába. (Tehát érdekes módon kisebb az esés utáni sérülés veszélye az ötödik emeletről, mint a harmadikról...)

 

Tombol az őszi szünet!
Túl vagyunk november egyetlen ünnepén, a November 1-jén
.

Az őszi csípős hideg, a temetőkből pislákoló mécsesek fényei, a házak ablakában megjelenő töklámpások különleges hangulatról árulkodnak.
Mit kell tudni a halottak napjáról?
E napon gyertyákat, mécseseket gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére. Ehhez a szokáshoz azonban több népi hiedelem is kapcsolódik. Némelyik szerint ennek az a célja, hogy a világosban a "véletlenül kiszabadult lelkecskék" újra visszataláljanak a maguk sírjába, ne kísértsenek, ne nyugtalanítsák az élőket.

Milyen kapcsolat lehet a macskák és a szellemvilág között?
Igaz lehet, hogy a macskák látják a szellemeket?

Manapság már sehol sem tisztelik istenként (vagy ördögként) a macskát, de sok helyütt még mindig természetfeletti képességeket tulajdonítanak neki.
Kínában úgy hiszik, hogy a macska (mao) látja a szellemeket és a démonokat. Zhejiang tartományban viszont azért nem tart senki tiszta fehér macskát, mert az állítólag sötétedés után kellemetlenkedő kis házi démonná változik, ha pedig ez a mutatvány nem megy neki, akkor egész éjszaka a háztetőn járkál, és holdsugarakra vadászik.

Tajvanon gyakran még ma is magas fák lombjai közé akasztják a kimúlt macskákat, a hagyomány szerint ugyanis csak így lehet megakadályozni őket abban, hogy haláluk után démonná váljanak.

Arra is vigyázni kell, nehogy egy macska átugorja a temetésre váró halott koporsóját, mert ha ez megtörténik, a halott megelevenedik, kikászálódik a koporsóból és zombiként bolyong a környéken, amíg nyakon nem csípik, vagy a míg úrrá nem lesz rajta az enyészet.(…)

süti beállítások módosítása